Dziś Moja młodsza córeczka obchodzi swoje pierwsze urodziny :) Z tej okazji upiekłam torcik. Nie jest zbyt wyszukany i najpiękniej udekorowany, no ale pochwalić się muszę.
Jest to TORT RAFAELO
Jeśli jest ktoś zainteresowany to podaję bardzo prosty przepis:
Biszkopt oszczędny:
4 jaja
13 dkg mąki pszennej i 13 dkg mąki ziemniaczanej
26 dkg cukru pudru (10 dkg do żółtek i 6 do białek)
6 łyżek przygotowanej zimnej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Utrzeć żółtka z cukrem pudrem , dodać resztę składników. Ubić białka( można dodać szczyptę soli) i dodać do nich resztę cukru pudru. Białka dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy i upiec w 170 stopniach i około 30 minut.
Krem
0,6 l śmietany 30%
2 białe czekolady
2 śnieżki
15 dkg wiórków kokosowych
1/2 szklanki mleka
W ciepłym mleku rozpuścić czekoladę. Zmiksować ze śmietaną. Do zimnej masy dodać śnieżkę i 10 dkg wiórek kokosowych. Biszkopt przekroić na pół i posmarować masę w środku i na wierzch. Posypać resztą wiórek.
SMACZNEGO!
Jest to TORT RAFAELO
Jeśli jest ktoś zainteresowany to podaję bardzo prosty przepis:
Biszkopt oszczędny:
4 jaja
13 dkg mąki pszennej i 13 dkg mąki ziemniaczanej
26 dkg cukru pudru (10 dkg do żółtek i 6 do białek)
6 łyżek przygotowanej zimnej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Utrzeć żółtka z cukrem pudrem , dodać resztę składników. Ubić białka( można dodać szczyptę soli) i dodać do nich resztę cukru pudru. Białka dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy i upiec w 170 stopniach i około 30 minut.
Krem
0,6 l śmietany 30%
2 białe czekolady
2 śnieżki
15 dkg wiórków kokosowych
1/2 szklanki mleka
W ciepłym mleku rozpuścić czekoladę. Zmiksować ze śmietaną. Do zimnej masy dodać śnieżkę i 10 dkg wiórek kokosowych. Biszkopt przekroić na pół i posmarować masę w środku i na wierzch. Posypać resztą wiórek.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz